//=$baseaddrComplete?>
Lage-emissiezones (LEZ's) zijn gebieden op Belgisch grondgebied waar bepaalde soorten voertuigen niet of slechts onder bepaalde voorwaarden mogen rijden. Het doel van deze zones is om de luchtvervuiling te verminderen en op die manier de luchtkwaliteit te verbeteren.
Momenteel heeft België lage-emissiezones in drie steden: Brussel, Antwerpen en Gent. Het doel op lange termijn is om voertuigen die niet aan de Europese emissienormen voldoen, geleidelijk te verbieden. Lage-emissiezones worden aangeduid met specifieke verkeersborden. Camera's die kentekens lezen, kunnen voertuigen identificeren die niet aan de emissienormen voldoen, wat kan leiden tot boetes.
In dit artikel gaan we in detail in op waar de lage-emissiezones zich in België bevinden en beschrijven we de toegangscriteria, de milieuvoordelen van de invoering van deze zones en de mogelijke boetes bij nietnaleving.
Een lage-emissiezone is een gebied waar bepaalde voertuigen niet mogen rijden. Dit zijn voornamelijk oudere diesel- of benzinevoertuigen die veel vervuilen. Het doel is om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het rijverbod in de LEZ geldt 7 dagen per week en 24 uur per dag.
Op dit moment hebben drie steden in België LEZ's opgericht, namelijk Antwerpen, Gent en Brussel. Er zijn dan ook geen lage-emissiezones in Wallonië. Om te weten te komen waar de LEZ zich in deze drie agglomeraties bevinden, raadpleeg je de officiële websites van deze drie gemeenten. Ze hebben allemaal een sectie "Lage-emissiezone" op de startpagina.
Ter plaatse zijn de lage-emissiezones herkenbaar aan het F117-bord dat een auto voorstelt die uitlaatgassen uitstoot, omgeven door een rode cirkel. In deze zones worden alle voertuigen die binnenkomen automatisch gecontroleerd door camera's die kentekens lezen. In het geval van een overtreding worden de boetes ook automatisch beheerd en verzonden.
We weten dat hoe ouder een voertuig is, hoe meer C02 het uitstoot. Lage-emissiezones hebben dus een positieve impact op deze uitstoot omdat ze de meest vervuilende voertuigen verbieden om erin te rijden. LEZ's leveren dus een positieve bijdrage aan de klimaatverandering. Het verminderen van luchtverontreinigende stoffen, waaronder fijnstof, heeft positieve effecten. Deze effecten zijn een vermindering van de gezondheidsrisico's die verband houden met luchtverontreiniging, zoals allergieën, aandoeningen van de luchtwegen en bepaalde vormen van kanker. Daarnaast moedigen LEZ's mensen aan om elektrische of emissiearme voertuigen te gebruiken, wat helpt om duurzamere mobiliteit te bevorderen.
Om na te gaan of je voertuig onder het rijverbod in de LEZ valt, kun je de officiële website van de drie Belgische steden raadplegen waar dergelijke zones zijn vermeld. Je moet dan je kenteken invoeren.
Maar let op, deze site heeft alleen betrekking op auto's die in België zijn ingeschreven. Als je voertuig in een ander land is geregistreerd, moet je het eerst registreren om in een LEZ te kunnen rijden, zelfs als het voldoet aan de toegangsvoorwaarden. Om je voertuig te registreren, moet je inloggen op de website van de stad die je van plan bent te bezoeken. Daar vind je een sectie met de naam “Lage-emissiezone” die een link bevat om je voertuig te registreren.
In geval van een inbreuk variëren de boetes van 150 euro voor de steden Gent en Brussel en tot 350 euro in Antwerpen.
Maar er zijn ook uitzonderingen. Dit is met name het geval voor bepaalde beroepsvoertuigen die noodtoegang tot stadscentra nodig hebben. Daarnaast gelden ook uitzonderingen voor mensen met een handicap, op voorwaarde dat hun voertuig specifiek is aangepast aan hun handicap en dat ze een parkeerkaart hebben. Om van deze vrijstelling te genieten, moet je online een aanvraag indienen op de websites van de betrokken steden.
Lage-emissiezones zullen in de nabije toekomst steeds vaker voorkomen. Het doel is om de luchtkwaliteit in stadscentra te verbeteren. Om alle informatie over de specifieke beperkingen met betrekking tot LEZ's in België te weten te komen, is het raadzaam om de lokale websites te raadplegen, aangezien de wetgeving op dit gebied voortdurend verandert.
Rijd vrij in het stadscentrum, ook in lage-emissiezones, door een elektrisch voertuig te huren bij Leasys.
Wist je dat je met de Leasys BE FREE-service de auto kunt huren die bij je past, zelfs als je mobiliteitsbehoeften veranderen?